Weggevertjes
Weggevertjes zijn leuk en fijn, lees daarom snel verder!
Oorzaak
Voor mijn vaste lezerspubliek; correct! Ik heb een tijdje geen dienst gedraaid bij het Kunstenlab en het lijkt bijna causaal verbonden te zijn met het feit dat ik al een hele tijd geen blog gepost heb.
Tips & tricks
Maar het had deze keer ook een andere oorzaak. Mijn coach, Mary-Rose Kolkman, staat namelijk ook wel bekend als klerewijf. En daar is ze trots op. En dat klerewijf zit me nu al weken aan mijn kop te zeuren dat ik een blog moet wijden aan weggevertjes. Tips & tricks over organiseren wel te verstaan.
Moeilijk
En dat vind ik dus moeilijk, ik hik er ontzettend tegenaan en weet werkelijk waar niet hoe ik moet beginnen. Niet dat ik geen weggevertjes heb, begrijp me niet verkeerd. Maar hoe ga ik die aan mijn publiek overbrengen zodat je er ook echt wat aan hebt? Want organiseren is een vak, maar dat betekent niet dat je als ‘leek’ niet in staat zou zijn om een evenement op te zetten.
Intrinsieke motivatie
Ikzelf ben er juist een voorstander van als mensen zelf het een en ander op touw willen zetten. Intrinsieke motivatie (een term waarmee ik doodgegooid ben tijdens mijn studie Culturele & Maatschappelijke Vorming aan de HAN) is namelijk de beste motivatie die er is. Daar kan geen professional aan tippen, ook ik niet 😉
Succesfactor
Daarmee heb ik dan ook de eerste belangrijke succesfactor ‘weggegeven’, de motivatie om te organiseren moet er zijn. Klinkt logisch, is logisch, maar niet vanzelfsprekend. En wanneer die motivatie van binnenuit komt (intrinsiek), is en voelt deze natuurlijk en is het dus veel makkelijker om tijd en energie op te brengen om te organiseren. Simpelweg omdat je het leuk/interessant/gezellig/fijn/et cetera vindt.
Ludiek
Een andere mooie term die ik geleerd heb tijdens mijn opleiding is ludiek. Een evenement of activiteit moet ludiek zijn. Vooropgesteld, ik vind het een prachtig woord, het is één van die woorden die alleen al door de klank en de uitstraling de lading dekt als je het mij vraagt. Maar wat is dat dan, ludiek?
Betekenis
De betekenis volgens de Dikke Van Dale: lu·diek (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 speels: ludieke acties protestacties waarbij op speelse wijze aandacht wordt gevraagd voor het onderwerp. Wikipedia levert het volgend op: Ludiek, van het Franse ludique, betekent ‘speels’. De term wordt voornamelijk gebruikt om aan te geven dat een anders ernstige zaak op een speelse manier wordt uitgevoerd. Zo zal een ludieke actie (demonstratie) opvallend zijn en spraakmakend op een positieve manier.
Frans
Voor degenen die het nog niet wisten, ik heb ook een tijdje Frans gestudeerd, en mijn liefde voor deze taal zal altijd blijven mede daarom vind ik het een prachtig woord. Ik doe dan ook altijd heel erg mijn best om het op z’n Frans uit te spreken, dan past het nog beter! Veel mooier dan het Hollandse speels, denk je niet?
Norm
Kortom, ludiek is iets als het feitelijk afwijkt van de norm. Maar ja, wat is dan de norm? Dat blijft een moeilijke vraag en ik ga me er ook niet aan wagen om daar een antwoord op te geven.
13 in een dozijn
Wel weet ik dat het hoe dan ook een succesfactor is wanneer je evenement of activiteit ludiek is. Omdat het onderscheidend werkt. Het is dé garantie om niet een 13 in een dozijn product op te leveren. Maar dus wel een product waar MWay productions volledig achter staat. Noem het eigenzinnig, vind ik ook goed, maar hoe dan ook intrigerend en interessant.
Trigger
Want dat is wat ervoor nodig is om publiek te trekken. Er moet een trigger zijn, waardoor mensen besluiten deel te nemen aan jouw activiteit of waardoor ze aanwezig móeten zijn bij jouw evenement. Jij als organisatie moet je doelgroep het gevoel geven dat het iets is wat je absoluut niet wilt missen.
Doelgroep
Daarbij is het dus ook heel belangrijk dat je vooraf gaat bepalen wie je doelgroep gaat zijn. Want iedereen tevredenstellen kan niet en dat wil je niet. Voor je het weet, haal je jezelf een Project X op de hals en we weten allemaal hoe dat afgelopen is…
Doel
Naast het bepalen van je doelgroep is het ook enorm van je belang dat je je doel vaststelt. En dat hoeft echt geen bijzonder maatschappelijk verantwoord doel te zijn (tenzij je dat wilt). Jij bepaalt tenslotte! Als je doel maar helder is.
Maatschappelijk verantwoord
In sommige gevallen kan het juist wel van belang zijn om een maatschappelijk verantwoord doel te hebben en dan met name als je bijvoorbeeld fondsen aan wilt schrijven om budget te verkrijgen voor het organiseren. Of als je bij de gemeente wilt proberen geld los te krijgen om je activiteit/evenement te financieren.
Geld
Ook dat is geen rocket science, maar wel even een ander verhaal dan wanneer je al een budget hebt. Of wanneer je besluit met sponsoren te werken. In sommige gevallen kan dat heel makkelijk gaan, maar vaak vergt dit ook wel bepaalde vaardigheden en kennis van je. Simpelweg vanwege het feit dat bijna niemand zomaar geld zal geven…
Gelukt!
En verdorie, aan het einde van deze blog realiseer ik me dat het dan toch gelukt is… Zonder dat ik het heel vervelend vond (en hopelijk jij ook niet), heb ik je meer verteld over het vak organiseren. Mét weggevertjes!
Kom je er toch niet uit, of wil je even een duwtje in de goede richting? Schroom dan vooral niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder!
Haha, dit klerewijf heeft geschaterd!
Volgens mij was het zo aanstekelijk dat mijn buurman meelachte.
Heerlijk blog; je gaat goed!