Keuzes
Keuzes, een weinig verrassend, logisch gevolg op mijn vorige blog over focus. Want als die weer terug is, krijg je besef van de keuzes waar je voor staat. Tenminste, zo werkt dat bij mij. Als ik de focus kwijt ben, vlieg ik van hot naar her, doe ik alles half of nog minder en maak ik dus geen keuzes.
Superwoman
Keuzes zijn nodig, hoe je het ook wendt of keert. Je kan niet alles. Tenzij je superwoman bent. En volgens mij kan die dat stiekem ook niet. Hoe ouder (en wijzer?) ik word, hoe beter ik me neer kan leggen bij het feit dat ik simpelweg niet alles kan meemaken. Hoe graag ik dat ook wil.
Bewust
Bovendien, met dat me erbij neerleggen, begin ik ook steeds meer vrede te sluiten met de gedachte dat ik echt niks mis. Liever bewuste keuzes maken en dan dus met volle focus beleven en genieten, dan alles half half (en dus niet echt volop genieten).
Persoonlijk
Natuurlijk komt dat wat mij persoonlijk parten speelt, ook terug in mijn zakelijke leven. Tenslotte ben ik de belichaming van mijn eigen bedrijf. Ik kan niemand anders de schuld geven dan mijzelf. En dat is meestal best heel fijn overigens.
Focus
Maar goed, focus, ik had het over keuzes maken. Door de focus weer goed te krijgen, zie ik welke keuzes ik moet maken. Sommige doen er meer toe dan andere, maar dat ze gemaakt moeten worden, is helder. En ik ben echt niet zo’n twijfelkont meer als ik vroeger was.
Gevoel
Sinds ik heb leren durven vertrouwen op mijn eigen gevoel, is de twijfel over. Dat is echt wel een heel fijn gevoel. Het geeft zelfvertrouwen en helpt in de focus en het maken van keuzes. Er zijn mensen die het intuïtie noemen, maar persoonlijk heb ik niet zoveel met dat woord. Voor mij draait het om gevoel en niets anders.
Ventileren
Daarbij is het eveneens onontbeerlijk om te kunnen ventileren. Daar ligt nog wel een leerpuntje van mij, maar dat is misschien mooie stof voor een volgend blog. Ik hou het in gedachten. Alleen vind ik dat ik eerst zelf helder moet hebben hoe dat zo’n beetje in zijn werk gaat. Flink oefenen dus!
Hoe en wat?
Dus nu de focus weer goed is, moet ik keuzes gaan maken. Welke workshops ga ik nieuw ontwikkelen? Welke materialen ga ik gebruiken? Welke doelgroep ga ik kiezen? Wat ga ik doen ter promotie? Hoe ga ik het presenteren in social media? Enzovoort.
Knutsel
Superleuk om daarover na te denken. En het begint altijd door uit te proberen. Eerst lekker zelf aan de knutsel. Materialen verzamelen, uitproberen, aanpassen, bijschaven, vastleggen, notities maken, filmen, foto’s maken.
Plan de campagne
Van daaruit ga ik mijn plan de campagne verder uitwerken. Door het creatieve proces eerst zelf te doorlopen en daarvan zoveel mogelijk vast te leggen, krijg ik een goed beeld van hetgeen waar ik al dan niet tegenaan zou kunnen lopen. En belangrijker nog, waar de deelnemers tegenaan kunnen lopen.
Voorbereiding
En zelfs met een gedegen voorbereiding, kom ik wel eens voor verrassingen te staan. Meestal in de positieve zin overigens. Het mooiste voorbeeld daarvan was toch wel mijn workshop bij Carinova. In een vorig blog kan je hier meer over lezen.
Plan van aanpak
Dus met een plan van aanpak en een draaiboek erbij, kan ik aan de slag. En het klinkt misschien suf, zo’n plan van aanpak. Maar het helpt je echt om keer op keer weer de volgende zaken te benoemen om te concretiseren in je plan van aanpak:
- Korte beschrijving;
- Coördinatie;
- Doelgroep (primair & secundair);
- Periode van uitvoering;
- Succescriteria;
- Doel;
- Primaire doelgroepen:
1. hoeveel mensen willen we per doelgroep binnen hebben?
2. wat willen we nog meer bereiken bij de doelgroepen (bijv. Websitebezoek)
- Secundaire doelgroepen:
3. wat willen we bereiken bij de secundaire doelgroepen?
4. SMART formuleren
- Investering;
- Opbrengsten;
- Middelen;
- Betrokkenen bij de voorbereiding;
- Opsomming van acties (wie, wat, waar, wanneer).
Draaiboek
Van daaruit is het dan een kwestie van invullen voor het daadwerkelijke draaiboek:
- Evenement
- Tijd
- Locatie
- Begeleiding op de dag zelf
- Inhoudelijk verantwoordelijke
- Overall coördinator
- Procesbegeleider(s)
- Organisatie
- Projectmedewerkers
- Voorbespreking/briefing
- Nabespreking/evaluatie
Structuur
Structuur in de voorbereiding zorgt voor structuur in je workshop. Daar ben jij zelf enorm bij gebaat, maar ook de deelnemers zullen hierdoor de workshop ervaren als een weldoordacht, goed voorbereide activiteit. Hierdoor zullen ze enthousiast zijn. En er is geen betere reclame dan mond-op-mondreclame!
Kapstok
Het bovenstaande heb ik nu betrokken op een workshop, maar feitelijk geldt het voor elke activiteit, evenement. Het is de kapstok waar je alles aan op kunt hangen en die zorgt dat jij het overzicht kunt houden. Of desgewenst een en ander uit handen kunt geven.
Jatten
Concluderend, met deze basis kan vrijwel iedereen aan de slag. Voel je dan ook vooral vrij om het te ‘jatten’. Ik zeg altijd, beter goed gejat dan slecht bedacht! Denk er maar eens over na, dat is echt zo!
Keuzes
Gesteld dat je toch wat meer informatie wilt alvorens zelf iets te organiseren. Misschien wil je gewoon even lekker sparren om tot goede ideeën of oplossingen te komen. Of ben je ervan overtuigd dat ik vooral zelf iets bij/voor jou moet komen organiseren? Wellicht denk je in mij de juiste partner te hebben om samen wat op touw te zetten?
Aarzel dan niet, bel of mail mij dan! Samen gaan we wat moois maken! Ik weet het zeker!
Mooi om te lezen over focus en het loslaten van “het niets willen missen”
Dat brengt veel onrust met zich mee en, zoals je het omschrijft, geniet je maar half en niet bewust van datgene waar je op dat moment bent.
En dat stukje ventileren, jah… Daar hebben we t de laatste tijd tijd vaker over gehad, over het belang daarvan!
Dus blog ook zeker herkenbaar voor mij!
En dat t je helpt bij je eigen bedrijf en het ontwikkelen van plannen daarvoor; hoe mooi is dat!
Ik kijk nu al uit naar je volgende stuk!